STEM Роботика

Роботиката навлиза все повече във всички сфери на съвременния живот. Сложни програмируеми устройства има както във високотехнологични производства, така и в домакинствата. Съвременният човек ще се сблъсква все по-често с нуждата да знае да управлява и програмира роботизирана техника.

От ранна възраст се развиват алгоритмично и пространствено мислене. За целта особено ефективно е използването на програмируеми играчки. Най-често използвани в предучилищна и начална училищна възраст за подовите роботи (Floor robots). Те изпълняват команди за движение в квадратна мрежа. Чрез задаване на разнообразни мисии децата и учениците се учат да кодират в игрова среда.

Учебните роботи имат за цел да формират дигитални компетентности за работа с програмируеми устройства. Някои от устройствата се управляват ръчно, а други – програмно.

Учебният робот Ozobot може да се управлява чрез цветни кодове и да следва очертан от потребителя маршрут. Роботът може да се програмира и през среда за блоково програмиране в средата OzoBlocky.

Чрез роботът се развива алгоритмично и творческо мислене. Освен стандартни цветни кодове за движение напред, назад, наляво и надясно има атрактивни команди за движение, които позволяват на децата/учениците да създадат изключително атрактивни, емоционални и въздействащи проекти.

Пчелата Blue Bot дава възможност на децата да подобрят уменията си за пространствено ориентиране и програмиране чрез приложение. Роботът може да се управлява ръчно с помощта на бутоните, които се намират върху горната му част или програмно, чрез код, създаден в среда за визуално програмиране със същото име. Софтуерното приложение за управление на пчелата носи същото име – Blue Bot. Изтегля се свободно и може да се инсталира при ОС Windows или като приложение при ОС Android. Ръчното управление на робота-пчела е същото, както управлението на робота-пчела BeeBot. Пчелата има памет до 40 стъпки, всяка с дължина 15 см.

Роботът BeeBot е представител на т.нар. floor robots (подови роботи), т.е роботи, които се движат върху гладка повърхност и могат да изпълняват прости команди за движение – напред, назад, завъртане наляво и надясно (под прав ъгъл). Роботът се управлява чрез бутони за работа, разположени върху горната част на пчелата. Има памет до 40 стъпки, всяка с дължина 15 см. BeeBot може да се зарежда през компютър с USB кабел или чрез зарядна станция.

InO Bot е робот, даващ възможност на децата да проектират и създават забавни и предизвикателни мисии, докато развиват своите умения за програмиране и разрешаване на проблеми. Роботът се управлява чрез писане на код в Scratch. InO Bot се свързва към компютъра чрез Bluetooth. Прозрачната повърхност на робота позволява да се виждат ясно LED светлините и да се идентифицират някои от компонентите на играчката, чрез които тя работи. Действия: настройване цвета и яркостта на LED светлините, преместване напред/назад с предварително зададени разстояние и скорост, завъртане наляво/надясно под предварително зададен ъгъл, изпълнение на зададен звуков сигнал и др.

Комплектът „Програмирам робот“ се състои от програмируема пчела Blue Bot и две двустранни табла, разпечатани на фолио за многократна употреба и методически указания за работа. Комплектът е предназначен за обучението по Компютърно моделиране в 4. клас. За програмиране на пчелата се използва приложението Blue Bot. Пчелата се свързва чрез Bluetooth връзка с компютър/таблет/смарт-телефон. Движението се програмира в приложението, а пчелата изпълнява зададените движения върху игралните табла. Таблата са разработени да обезпечат работата по проекти, чрез които се реализират междупредметни връзки. Развиват се алгоритмично мислене и умения за ориентиране в пространството.

Роботът TrueTrue е от серията подови роботи. Изпълнява команди за движение. Програмирането на движението на робота става чрез карти, които последователно се подават в устата на TrueTrue. Така роботът запаметява кода и при стартиране го изпълнява.

Програмируемият робот TRUETRUE помага на децата да се забавляват и да учат кодиране лесно. Особено подходящ е за ученици от начална училищна възраст. Роботът може да се управлява чрез карти, но съща така и да се програмира през софтуерна среда. Така устройството е подходящо за използване в часовете по Компютърно моделиране в 4 клас. Роботът има датчици за движение по 3 оси на наклон. Може да следва линия, очертана с цветен маркер.

Можете да закупите учебни роботи от нашия онлайн-магазин.

За корпоративни клиенти, моля отправете запитване чрез формата вдясно.

Можте да се свържете с нас:

E-mail: office@itilearning.com

тел.: +359 885164363

Вижте още и в Контакти.

Абонирайте се за нашия месечен бюлетин!