STEM Роботика

Роботиката навлиза все повече във всички сфери на съвременния живот. Сложни програмируеми устройства има както във високотехнологични производства, така и в домакинствата. Съвременният човек ще се сблъсква все по-често с нуждата да знае да управлява и програмира роботизирана техника.

От ранна възраст се развиват алгоритмично и пространствено мислене. За целта особено ефективно е използването на програмируеми играчки. Най-често използвани в предучилищна и начална училищна възраст за подовите роботи (Floor robots). Те изпълняват команди за движение в квадратна мрежа. Чрез задаване на разнообразни мисии децата и учениците се учат да кодират в игрова среда.

Учебните роботи имат за цел да формират дигитални компетентности за работа с програмируеми устройства. Някои от устройствата се управляват ръчно, а други – програмно.

BOLT е най-модерният програмируем робот-топка на Sphero. Той предоставя различни начини за реализиране на изобретателски идеи и преживяване силата на програмирането. Снабден с различни сензори и цветна LED матрица, Sphero BOLT проправя път за следващото поколение програмисти.

Разкрийте Вашата креативност, като показвате персонализирани графики и данни в реално време с програмируемата 8×8 LED матрица на BOLT. Научете повече за роботиката като програмирате и използвате усъвършенстваните сензори, с които BOLT е оборудван. Играйте образователни игри, създайте свои собствени и се научете как да кодирате чрез практическа игра и STEM дейности. STEM обучението с BOLT може лесно да се провежда и от родителите у дома.

Време за използване – над 4 часа, само с едно зареждане.

Indi e най-достъпният и лесен за програмиране робот. Подходящ е както за най-малките, така и за учениците в начален етап. Чрез игрово-базирано обучение Indi развива въображението на децата. Чрез практическа интерактивна игра децата развиват математическо мислене и пространствената си ориентация. С вградения си цветен сензор и включените в комплекта цветни карти  Indi предлага безкрайни възможности за стимулиране на детската креативност  чрез изграждане на лабиринти, като програмират Indi да се движи в тях с или без помощта на компютър.

В комплекта са предоставени готови материали, които включват дейности с различна сложност. Децата могат да решат предварително направени пъзели или да създадат свои собствени.

Използвайки приложението Sphero Edu Jr децата ще придобият основни умения за програмиране с блокове за плъзгане и поставяне. Indi  предлага и самостоятелно кодиране, като се движи върху цветните карти  с първоначалните команди за движение в различни посоки издавайки звуци и светлини. Възможност за препрограмиране на Indi светлините и осъществяване на контрол върху звуците, които възпроизвежда.

Учебният робот Ozobot може да се управлява чрез цветни кодове и да следва очертан от потребителя маршрут. Роботът може да се програмира и през среда за блоково програмиране в средата OzoBlocky.

Чрез роботът се развива алгоритмично и творческо мислене. Освен стандартни цветни кодове за движение напред, назад, наляво и надясно има атрактивни команди за движение, които позволяват на децата/учениците да създадат изключително атрактивни, емоционални и въздействащи проекти.

Пчелата Blue Bot дава възможност на децата да подобрят уменията си за пространствено ориентиране и програмиране чрез приложение. Роботът може да се управлява ръчно с помощта на бутоните, които се намират върху горната му част или програмно, чрез код, създаден в среда за визуално програмиране със същото име. Софтуерното приложение за управление на пчелата носи същото име – Blue Bot. Изтегля се свободно и може да се инсталира при ОС Windows или като приложение при ОС Android. Ръчното управление на робота-пчела е същото, както управлението на робота-пчела BeeBot. Пчелата има памет до 40 стъпки, всяка с дължина 15 см.

Роботът BeeBot е представител на т.нар. floor robots (подови роботи), т.е роботи, които се движат върху гладка повърхност и могат да изпълняват прости команди за движение – напред, назад, завъртане наляво и надясно (под прав ъгъл). Роботът се управлява чрез бутони за работа, разположени върху горната част на пчелата. Има памет до 40 стъпки, всяка с дължина 15 см. BeeBot може да се зарежда през компютър с USB кабел или чрез зарядна станция.

Makey Makey е образователен комплект, чрез който се развива инженерно и алгоритмично мислене. Комплектът включва платка и комплект връзки-алигатори, чрез които се създава затворена електрическа верига. Чрез платката се симулира работа с клавиши и мишка. Могат да се използват различни предмети, които свързани в системата да се превърнат в клавиатура за творческо интерактивно приложение.

Платката може да бъда програмирана и през средата Scratch и по този начин чрез писане на код се управлява хардуер. На предната страна на платката има шест входа, към които може да се свържат предмети чрез щипки. Има още 12 входа на гърба, шест за клавиши на клавиатурата и шест за движение на мишката. Чрез комплекта могат да се създават игри, говорещи постери, музикални проекти и много други. Makey Makey може да се използва във всяка предметна област, за да помогне на учениците да разберат нови концепции чрез интерактивни, практически дейности.

BBC micro:bit Starter Pack е образователен пакет, чрез който се формират дигитални компетентности и се провокира интерес към електрониката, програмирането и инженерни решения. Стартовият комплект съдържа всичко нужно за работа с micro:bit.

Съдържание на комплекта:

1 x BBC micro:bit V2.2 х AAA батерии.

1 x поставка за батериите.

1M USB кабел.

Торба за съхранение.

BBC micro:bit Starter Pack е образователен пакет, чрез който се формират дигитални компетентности и се провокира интерес към електрониката, програмирането и инженерни решения. Стартовият комплект съдържа всичко нужно за работа с micro:bit.

Съдържание на комплекта:

1 x BBC micro:bit V2.2 х AAA батерии.

1 x поставка за батериите.

1M USB кабел.

Торба за съхранение.

Комплектът съдържа 6 единични стартови комплекта. С всеки от тях оптимално работят по двама ученици. Всеки комплект съдържа платка Arduino Uno, Breadboard, резистори, кондензатори, бутони, светодиоди, задвижващи устройства и др. Към комплекта има книга с описание на 15 проекта, чрез които се надграждат знания по физика. Формират се знания по електроника.

С един комплект могат да работят до 12 ученици.

 

Комплектът съдържа 4 единични стартови комплекта. С всеки от тях оптимално работят по двама ученици. Всеки комплект съдържа платка Arduino Uno, Breadboard, резистори, кондензатори, бутони, светодиоди, потенциометър, фототразистор, температурен сензор, серво мотор, бъзер, кабели и батерии.

Има достъп до 10 урока, чрез които се надграждат знания за електричен ток.

С един комплект могат да работят до 8 ученици.

 

Напълно оперативна роботизирана ръка за сглобяване, управлявана чрез платка Arduino Uno. Комплекта предоставя възможност да се сглоби по няколко различни начина, като по този начин позволява изпълняване на множество задачи.

С един комплект могат да работят 2-4 ученици.

 

Комплектът дава възможност за провеждане на експерименти по физика за изследване на сили, движение и проводимост.

Включени са сензори за светлина, движение, температура и магнитни полета.

Събраните данни се обработват с приложението Google Science Journal.

С един комплект могат да работят 2-3 ученици.

Достъп до онлайн курсове с описани експерименти.

Можете да закупите учебни роботи от нашия онлайн-магазин.

За корпоративни клиенти, моля отправете запитване чрез формата вдясно.

Можте да се свържете с нас:

E-mail: office@itilearning.com

тел.: +359 885164363

Вижте още и в Контакти.

Абонирайте се за нашия месечен бюлетин!