STEM Роботика

Роботиката навлиза все повече във всички сфери на съвременния живот. Сложни програмируеми устройства има както във високотехнологични производства, така и в домакинствата. Съвременният човек ще се сблъсква все по-често с нуждата да знае да управлява и програмира роботизирана техника.

От ранна възраст се развиват алгоритмично и пространствено мислене. За целта особено ефективно е използването на програмируеми играчки. Най-често използвани в предучилищна и начална училищна възраст за подовите роботи (Floor robots). Те изпълняват команди за движение в квадратна мрежа. Чрез задаване на разнообразни мисии децата и учениците се учат да кодират в игрова среда.

Учебните роботи имат за цел да формират дигитални компетентности за работа с програмируеми устройства. Някои от устройствата се управляват ръчно, а други – програмно.

Ozobot Bit+ е един от най-малките роботи в света с диаметър от 2,54 см.
Приложение във всички нива на образователната система за формиране на умения за кодиране и развиване на творческо и логическо мислене.
Използва се в над 10 000 училища по света.
Може да се програмира без компютър чрез цветни кодове върху хартия
Може да се програмира чрез блоково програмиране през средата OzoBlockly
Оптични сензори за следване на линия и цветни кодове
LED
Програмиране с Ozobot Blockly (при USB връзка)
Зареждаща се LiPo батерия
– Време за зареждане 0-100% – 60 мин.; Време за игра – 240 мин.; Optical sensors* for line following & color codes.

Комплектът включва: 12 Ozobot Bit+ роботи, 1 зарядна станция; 1 захранващ кабел; 18 стикера за корекция на цветни кодове; 1 комплект стикери; 12 комплекта маркери (червен, зелен, син и черен);  Указания за изпълнение на примерни стартови проекти за работа с Ozobot Bit+

Kitt е многофункционален, неодушевен „приятел“ на класа, дете или група. Придружаващ робот за класната стая с който можем да мотивираме децата да работят и да ги провокираме да проявят интерес и ангажираност при поставяне на задачи използвайки този „приятел“ на класа.

Използвайте таймера при индивидуална или групова работа. Kitt може да седи с детето/ децата, за да проследи как работят и да им помогне да се съсредоточат над задачите.

Чудесен робот за класната стая, който може да използвате и навън, за да създадете аудио и видеозаписи с различна тематика.

Насърчавайте независимостта – позволете на децата да работят самостоятелно, като се запишете предварително обяснявайки задачите. Децата ще могат да слушат инструкциите толкова пъти, колкото им е необходимо.

С помощта на Kitt може да учите песни и стихотворения, да разпознавате предварително записани  звукове. Децата могат да записват аудио отговор директно на Kitt и след това да го преглеждат. Ако е необходимо могат да изтрият записа и да започнат отново, като по този начин ще ги учим самостоятелно да оценят дали са се справили с поставената задача при четене на книга или устни отговори на въпроси. Учениците могат да използват Kitt да снимат работата си /напр. изработка на картичка, илюстрация,  писане в тетрадка и т.н./. Особено подходящ за деца със специални образователни потребности.

Съдържание на продукта: 8GB SD карта, USB кабел за зареждане, ръководство за употреба.

BOLT е най-модерният програмируем робот-топка на Sphero. Той предоставя различни начини за реализиране на изобретателски идеи и преживяване силата на програмирането. Снабден с различни сензори и цветна LED матрица, Sphero BOLT проправя път за следващото поколение програмисти.

Разкрийте Вашата креативност, като показвате персонализирани графики и данни в реално време с програмируемата 8×8 LED матрица на BOLT. Научете повече за роботиката като програмирате и използвате усъвършенстваните сензори, с които BOLT е оборудван. Играйте образователни игри, създайте свои собствени и се научете как да кодирате чрез практическа игра и STEM дейности. STEM обучението с BOLT може лесно да се провежда и от родителите у дома.

Време за използване – над 4 часа, само с едно зареждане.

Комплектът Sphero Mini  има всичко необходимо, за да управлявате робота, като използвате различни режими на задвижване. Sphero Mini може да се използва като контролер за игри в аркаден стил с приложението Sphero Play.

Използва се кодиране с език за блоково програмиране с приложението Sphero Edu. Sphero Mini има програмируеми LED светлини, които светят в множество цветове, жироскоп, моторни енкодери и сензори за акселерометър.

Налични са карти за дейности, в които са описани стъпка по стъпка 15 предизвикателства и игри, които предлагат часове практическо обучение и игра.

Комплектът съдържа прозрачна роботизирана топка с интерактивно приложение, конструктор, 15 вдъхновени от STEM карти за дейности, кегли за боулинг и конуси за изграждане на лабиринти, проектиране на писти с препятствия, изграждане на кули, игра на крокет и други.

Sphero Mini е идеалният робот за деца. Начинаещите могат да управляват мини робота с приложението Sphero Play като изградят собствени лабиринти, препятствия и кули, а по-опитните ученици могат да програмират Mini с блоково кодиране или Javascript в приложението Sphero Edu.

Приложението Sphero Edu съдържа над 100 разписани уроци, дейности и програми по STEAM и компютърни науки, състоящи се от различни нива на знания и сфери на съдържание, за да помогнат на учениците да се научат да кодират.

Sphero Mini е снабден с жироскоп, акселерометър и цветни LED светлини. Към робота са включени 3 конуса  и 6 кегли за боулинг.

Indi e най-достъпният и лесен за програмиране робот. Подходящ е както за най-малките, така и за учениците в начален етап. Чрез игрово-базирано обучение Indi развива въображението на децата. Чрез практическа интерактивна игра децата развиват математическо мислене и пространствената си ориентация. С вградения си цветен сензор и включените в комплекта цветни карти  Indi предлага безкрайни възможности за стимулиране на детската креативност  чрез изграждане на лабиринти, като програмират Indi да се движи в тях с или без помощта на компютър. В комплекта са предоставени готови материали, които включват дейности с различна сложност. Децата могат да решат предварително направени пъзели или да създадат свои собствени.

Използвайки приложението Sphero Edu Jr децата ще придобият основни умения за програмиране с блокове за плъзгане и поставяне. Indi  предлага и самостоятелно кодиране, като се движи върху цветните карти  с първоначалните команди за движение в различни посоки издавайки звуци и светлини. Възможност за препрограмиране на Indi светлините и осъществяване на контрол върху звуците, които възпроизвежда.

Учебният робот Ozobot може да се управлява чрез цветни кодове и да следва очертан от потребителя маршрут. Роботът може да се програмира и през среда за блоково програмиране в средата OzoBlocky.

Чрез роботът се развива алгоритмично и творческо мислене. Освен стандартни цветни кодове за движение напред, назад, наляво и надясно има атрактивни команди за движение, които позволяват на децата/учениците да създадат изключително атрактивни, емоционални и въздействащи проекти.

Пчелата Blue Bot дава възможност на децата да подобрят уменията си за пространствено ориентиране и програмиране чрез приложение. Роботът може да се управлява ръчно с помощта на бутоните, които се намират върху горната му част или програмно, чрез код, създаден в среда за визуално програмиране със същото име. Софтуерното приложение за управление на пчелата носи същото име – Blue Bot. Изтегля се свободно и може да се инсталира при ОС Windows или като приложение при ОС Android. Ръчното управление на робота-пчела е същото, както управлението на робота-пчела BeeBot. Пчелата има памет до 40 стъпки, всяка с дължина 15 см.

Роботът BeeBot е представител на т.нар. floor robots (подови роботи), т.е роботи, които се движат върху гладка повърхност и могат да изпълняват прости команди за движение – напред, назад, завъртане наляво и надясно (под прав ъгъл). Роботът се управлява чрез бутони за работа, разположени върху горната част на пчелата. Има памет до 40 стъпки, всяка с дължина 15 см. BeeBot може да се зарежда през компютър с USB кабел или чрез зарядна станция.

Makey Makey е образователен комплект, чрез който се развива инженерно и алгоритмично мислене. Комплектът включва платка и комплект връзки-алигатори, чрез които се създава затворена електрическа верига. Чрез платката се симулира работа с клавиши и мишка. Могат да се използват различни предмети, които свързани в системата да се превърнат в клавиатура за творческо интерактивно приложение.

Платката може да бъда програмирана и през средата Scratch и по този начин чрез писане на код се управлява хардуер. На предната страна на платката има шест входа, към които може да се свържат предмети чрез щипки. Има още 12 входа на гърба, шест за клавиши на клавиатурата и шест за движение на мишката. Чрез комплекта могат да се създават игри, говорещи постери, музикални проекти и много други. Makey Makey може да се използва във всяка предметна област, за да помогне на учениците да разберат нови концепции чрез интерактивни, практически дейности.

BBC micro:bit Starter Pack е образователен пакет, чрез който се формират дигитални компетентности и се провокира интерес към електрониката, програмирането и инженерни решения. Стартовият комплект съдържа всичко нужно за работа с micro:bit.

Съдържание на комплекта:

1 x BBC micro:bit V2.2 х AAA батерии.

1 x поставка за батериите.

1M USB кабел.

Торба за съхранение.

BBC micro:bit Starter Pack е образователен пакет, чрез който се формират дигитални компетентности и се провокира интерес към електрониката, програмирането и инженерни решения. Стартовият комплект съдържа всичко нужно за работа с micro:bit.

Съдържание на комплекта:

1 x BBC micro:bit V2.2 х AAA батерии.

1 x поставка за батериите.

1M USB кабел.

Торба за съхранение.

Пакетът BBC micro:bit V2 10 Student Classroom съдържа всичко необходимо за внедряване на micro:bit в класната стая. Състои се от 10 x BBC micro:bit V2, 10 x 1M USB кабели против заплитане, 10 x батерии и 20 x AAA батерии. Тази опция за закупуване предлага по-изгоден начин за получаване на множество стартови пакети, което я прави идеален избор за оборудване на класна стая.

Индивидуален стартов пакет съдържа всичко необходимо за свързване на BBC micro:bit към компютър и също така ви позволява да захранвате BBC micro:bit, след като бъде изключен от USB. Пакетът за класната стая съдържа 10 от тези стартови пакети.

 

Arduino Maker UNO Plus е проектиран специално за опростяване на Arduino за образованието. С него можете да конструирате електронни схеми и да изследвате физическите изчисления. Традиционните платки Arduino могат да направят задачата за отстраняване на неизправности в неработещи вериги доста трудна. GPIO щифтовете на Maker UNO Plus разполагат със светодиоди, които правят работата с Arduino много лесна. Можете безпроблемно да видите кога щифтовете стават активни и дали програмата функционира правилно. Всеки Arduino Uno се доставя със стикери за всички щифтове. След като стикерите са прикрепени към дъската, това прави задачата за намиране на правилния IO щифт много по-лесна за учениците, което трябва да доведе до по-малко неуспешни вериги.

Има и удобна лента на гърба на дъските, която се използва за добавяне на име или етикет. Maker UNO Plus е напълно съвместим с Arduino. Можете да споделяте същата библиотека и код. В сравнение с оригиналния Arduino Uno, Maker UNO Plus е добавил 12x LED, 1x пиезо зумер и 1x програмируем превключвател с бутони. Токът от 3,3 V е увеличен до 500 mA от 150 mA, за да поддържа повече устройства с 3,3 V. Входният гнездо за захранване с постоянен ток е премахнато и конвенционалният USB тип B също е заменен с по-често използвания USB Micro B. USB към сериен преобразувател, използван в Maker UNO Plus, е надстроен до FT231X от CH340 в Maker UNO. Инсталирането на драйвера на FT231X е много по-лесно в сравнение с CH340.

 

Kitronik Inventor’s Kit за Arduino – стартов комплект, с който дазапочнете  програмирането и хардуерното взаимодействие с Arduino в класната стая. Този комплект съдържа всичко необходимо за извършване на 10 експеримента, включително използване на светодиоди, двигатели, светлинни сензори и кондензатори. Платката Arduino може да обработва входове от много сензори, а също така да контролира изходи като светодиоди и двигатели. Към всеки комплект има книга с инструкции стъпка по стъпка за създаването на 10-те експеримента.

Arduino се управлява от кода, с който е програмиран. Този код е написан на езика за програмиране Arduino, използвайки средата за разработка Arduino. След завършване кодът лесно се прехвърля към платката Arduino с помощта на обикновен USB кабел.

Този комплект изисква сглобяване. Не е необходимо запояване и можете да изградите първата си верига за минути! Комплектът не включва Arduino UNO. Изисква: Платка Arduino като The Maker Uno Plus; Отвертка Phillips; Отвертка за клемен блок; Micro USB кабел. Допълнителни онлайн ресурси за Inventors Kit; Tech Talks – възпроизвеждане на живо.

Всеки един пакет съдържа следните елементи: 1 x Монтажна плоча; 1 x 7 сегментен дисплей; 1 x Серво; 1 x Потенциометър – Вертикален тип (регулиране с пръст) 100K; 1 x Шпиндел за регулиране с пръст; 4 x пластмасов дистанционер 10 мм; 1 x Малка прототипна макетна платка; 1 x Терминален конектор; 4 x бутонен превключвател; 1 x Мотор; 1 x транзистор; 2 x Червен 5 мм LED; 2 x оранжев 5 мм светодиод; 2 x Жълт 5 mm LED; 2 x зелен 5 мм светодиод; 1 x RGB 5mm LED; 1 x Вентилатор; 5 x 2.2KΩ резистор; 5 x 10KΩ резистор; 10 x 220Ω резистор; 20 x мъжки към мъжки джъмпера; 1 x 470uF електролитен кондензатор; 1 x зумер с пиезо елемент; 4 x Машинен винт M3 с плоска глава; 1 х фототранзистор.

Развийте уменията си за кодиране с Kitronik :MOVE Motor за micro:bit, забавно въведение в роботиката. Научете за движението, как да използвате светлина и звук, откриване и избягване на препятствия и как да кодирате :MOVE Motor, за да следвате линия. Към шасито са прикрепени два двупосочни DC мотора с променлив контрол на скоростта. Колелата са с гумени гуми и се монтират лесно върху валовете на двигателя. Поставете BBC micro:bit в крайния конектор и сте готови да кодирате.:MOVE Motor може да бъде кодиран с помощта на редактора Microsoft MakeCode и с Python. Предоставената книжка съдържа по-подробни инструкции за използване на блоковете и писане на код. Всички онлайн уроци и ръководства за допълнителни проекти са безплатни. На борда има ултразвукови сензори за разстояние и следване на линия. Освен това разполага с пиезо сонда и стойка за писалка.

Има 4 пълноцветни програмируеми ZIP светодиода. Два щифтови изхода, които са идеални за серво връзки (могат да се използват за други входове и изходи).

Комплект не включва micro:bit.

Съдържание: 1 x :MOVE Моторно шаси; 2 х Джанти и гуми; Държачът на батерията е вграден в шасито; 1 х книжка.

Размери: Дължина: 111 мм; Ширина: 90 мм (с прикрепени колела); Височина: 67 мм.

Комплектът съдържа 6 единични стартови комплекта. С всеки от тях оптимално работят по двама ученици. Всеки комплект съдържа платка Arduino Uno, Breadboard, резистори, кондензатори, бутони, светодиоди, задвижващи устройства и др. Към комплекта има книга с описание на 15 проекта, чрез които се надграждат знания по физика. Формират се знания по електроника.

С един комплект могат да работят до 12 ученици.

 

Комплектът съдържа 4 единични стартови комплекта. С всеки от тях оптимално работят по двама ученици. Всеки комплект съдържа платка Arduino Uno, Breadboard, резистори, кондензатори, бутони, светодиоди, потенциометър, фототразистор, температурен сензор, серво мотор, бъзер, кабели и батерии.

Има достъп до 10 урока, чрез които се надграждат знания за електричен ток.

С един комплект могат да работят до 8 ученици.

 

Напълно оперативна роботизирана ръка за сглобяване, управлявана чрез платка Arduino Uno. Комплекта предоставя възможност да се сглоби по няколко различни начина, като по този начин позволява изпълняване на множество задачи.

С един комплект могат да работят 2-4 ученици.

 

Комплектът дава възможност за провеждане на експерименти по физика за изследване на сили, движение и проводимост.

Включени са сензори за светлина, движение, температура и магнитни полета.

Събраните данни се обработват с приложението Google Science Journal.

С един комплект могат да работят 2-3 ученици.

Достъп до онлайн курсове с описани експерименти.

Можете да закупите учебни роботи от нашия онлайн-магазин.

За корпоративни клиенти, моля отправете запитване чрез формата вдясно.

Можте да се свържете с нас:

E-mail: office@itilearning.com

тел.: +359 885164363

Вижте още и в Контакти.

Абонирайте се за нашия месечен бюлетин!